Escape route

I slutet av kriget, under sommaren 1944, startade en livlig trafik i Finland som gick genom Närpes. Det fanns en mängd människor som ville ut ur landet av rädsla för vad som skulle hända efter kriget. I synnerhet var man rädda för att Sovjetunionen var inställd på att ockupera landet. 

Från norra Tyskland, via södra Finland och Tamerfors, ända till Närpes upprättades det en flyktväg ut ur landet. Den här flyktvägen existerade från hösten 1944 ända fram till sensommaren 1945, då de sista personerna ur operationen Sonderkommando Nord arresterades vid en sommarstuga i Blaxnäs utanför Töjby i Närpes den 8e augusti. 

Det här är den historiska bakgrunden till den Escape route vi har gjort i Öjskogsparken. Kom och res i tiden med oss. Lös gåtor och dekoda meddelanden för att komma ut ur landet innan det är för sent. 

Vår Escape route försigår till största delen utomhus. Den passar gruipper på 4 - 12 personer. Priset är 40€ gruppen, med en tilläggs avgiftt på 20€ på veckoslut. Rutten passar främst vuxna, eller unga i vuxnas sällskap.